esmaspäev, 8. veebruar 2010

Õhtuleht: Kolkja tõukekelguvõistlus: «Anna hoogu! Pane nüüd!»




«Anna hoogu! Pane nüüd!» hõiskab kaasaelaja. «Davai, Julia!» ergutab teine. Esimese rahvusvahelise tõukekelguvõistluse Peipsi ääres võitis tõukekelkude sissetooja, edestades finaalis piirivalvureid. Hispaanlased ja prantslased kaugele maha ei jäänud. 

Peipsiäärse Kolkja peauulits oli eile tõukekelgutajatest tulvil – peeti esimest rahvusvahelist tõukekelgupäeva «Kolkja kelk 2010», päev enne vanausuliste vastlanädala ehk maslenitsa algust. Võistu kelgutasid suured ja väikesed, kõik ühes rühmas, kokku 13 neljaliikmelist võistkonda (näiteks Tsudiki, Täis Käik, Voronjata, Jänks). Teiste seas hispaanlased ja prantslased. Arvestus käis meeskondlikult. Teisisõnu: teatevõistlusel pidi iga meeskonna liige läbima, tõukekelgul muidugi, umbes 250 meetrit. Algus oli rajatava Peipsimaa Külastuskeskuse ees, siis täiskäigul sõit Kolkja poe ette, seal ümber kõrge kännu ja keskuse ette tagasi. Enne olid eelsõidud, siis finaal.

Tee äärest kõlas ergutushüüdeid.
«Anna hoogu! Küta! Pane nüüd!»
«Davai, Julia, davai!»
«Anna jalaga rohkem hoogu!»
«Hopp-hopp! Hei-hei!»
«Ära vaata maha! Vaata ette! Möödu! Nüüd!»
Korraldajad-kohtunikud sekkusid ka.
«Ei jookse!» tuletas valvas silm meelde. «Võta kurv ilusti, jalg kelgul!»
«See on ikka tõukelguvõistlus, mitte jooksuvõistlus!»
«Jalg kelgule kenasti tagasi! Vaat niimoodi, jah!»

Mõnel seljataga maraton
Kelke oli uuemaid, oli vanemaid. Varnja piirivalvurid olid väljas asutuse logo ja värvides kelguga. Võimsad mehed andsid võimsalt hoogu, kelk lausa lendas lumisel pikal külateel. Ka piirivalvekoer elas meestele kaasa.

Nii et võit tuleb?
«Ei tea midagi – kuumad hispaanlased on ju ka,» muheles üks piirivalvajatest. Ei, hispaanlastest neile finaalis vastast polnud, prantslastest ka mitte. Oli hoopis võistkond nimega kickbike.ee – tõukekelkude Eestisse tooja.

«Osavõtt pole absoluutselt oluline,» ütles stardijoonel enne finaaliheitlust kickbike.ee esimene sõitja otse ja ausalt. Üleüldine naer ärevust täis stardipaigas. Piirivalvur jäi diplomaatiliselt korrektseks: «Las parem võidab.» Neljanda võistleja teel olles oli asi selge – võit läheb kickbike.ee võistkonnale.
Kuidas võit tuli? «Nii kiiresti, et ei saanud arugi,» muigas võitjavõistkond, kuhu kuulusid Martin Roostar, Margit Tennosaar, Tarmo Põkka ja Ilo Suurmets. Nii kiiresti ses mõttes, et enamasti sõidavad nad tõukekelgul pikemaid maid – nii mõnelgi selle spordiala harrastajal on seljataga suisa 100kilomeetrine maraton, rääkimata 30- ja 70kilomeetritest sõitudest. Varsti on minek Soome MMile.

Pärast võistlust anti suurest potist uhhaad, samovarist teed, kandikul omatehtud leiba. Tõukekelgupäeva Tartumaal Peipsiääre valla keskuses Kolkjas korraldasid Kolkja Külaselts ja MTÜ Piiri Peal.

Autor: Maarius Suviste

Link artiklile Õhtulehe veebis

2 kommentaari: